“Folirant u razredu“ – prvi dječji roman i novo djelo naše spisateljice, sumještanke Ivane Ćurić

Nakon dvaju dnevničkih zapisa, odnosno kratkih, zanimljivih i vrlo šaljivih priča oslikanih zavičajnim temama iz duvanjske svakodnevnice: Iz dnevnika jedne mlade Iz dnevnika jedne mlade 2 – srića je u malim stvarima, naša spisateljica Ivana Ćurić, danas nas je obradovala i ugodno iznenadila novostima iz svoga književnog stvaralaštva. Naime, uskoro ćemo u rukama imati i njezin prvi dječji roman pod nazivom „Folirant u razredu“. Knjiga je već u tisku, u nakladi Đakovačkoga kulturnog kruga i izlazi uz potporu dvaju prijateljskih gradova – Đakova i Tomislavgrada.

O svome prvom romanu za djecu i mladež i inspiraciji za „Foliranta u razredu“ Ivana je za Tomislavcity kazala:

– Rado čitam dječju književnost, a to mi je i u opisu posla. Učenici i učionica su moje prirodno okruženje tako da mi je inspiracija došla sama po sebi. Ipak, ovo mi je bio izazov. Krenula sam i uopće nisam znala hoće li i kako ovo djelo završiti. Tek na pola romana sam shvatila da bi mogla biti dobrome putu i da bi roman mogao biti vrlo zanimljiv mojoj budućoj maloj publici. Moram priznati da sam roman i brzo napisala, za nekih mjesec dana. Nakon što su ga u rukopisu pročitala moja djeca: Filip, Lana i Stjepan, kojima sam roman i posvetila, reakcije su bile baš onakve kakve sam i priželjkivala pa se nadam da i će ostalim čitateljima biti jednako zanimljiv.

Možete li nam ukratko predstaviti roman?

– Roman govori o školskim događajima kroz jednu školsku godinu iz perspektive glavnoga lika – Stjepana, učenika 4. razreda jedne male škole kojemu je mama ujedno i učiteljica. Zajedno s ostalim junacima ove knjige on se bori s neuspjesima, konkurencijom, optužbama, neuzvraćenom ljubavi, roditeljima koji im ne uspijevaju pomoći, ali i svim drugim malim i velikim problemima koji znaju mučiti djecu školske dobi, kaže nam Ivana ističući da su pojedini dijelovi knjige autobiografski, a ostali fikcija.

Ono što valja naglasiti jest to da su dijalozi pisani domaćom ikavicom čime je autorca potvrdila dosljednost svoga rada.

Ne sumnjajući da će mala i velika publika s radošću i zanimanjem čitati ovaj roman, autorici od srca čestitamo i želimo još puno spisateljskoga nadahnuća i djela kojima će obogatiti domaću književnost.

Podsjećamo, Ivana Ćurić rođena je u Tomislavgradu 1982. godine. Profesorica je razredne nastave u Osnovnoj školi Fra Mije Čuića u Bukovici i  članica Društva Hrvatskih književnika Herceg –  Bosne.

Urednik romana je Mirko Ćurić, naslovnicu knjige (tvrdi uvez) ilustrirala je maturantica tomislavgradske gimnazije Marija Ćurić, lektorirala prof. Marija Papić, dok grafičko oblikovanje potpisuje Marijo Mrnjec.

Zora Stanić/Tomislavcity/MZ Mrkodol

 

Comments are closed.