U najvećoj seoskoj duvanjskoj župi Bukovici gotovo svaka peta obitelj samačka

U prošlu nedjelju nakon sveta mise u duvanjskoj Župi Bukovica, najbrojnijoj župi u Duvanjskom dekanatu, osim one gradske, svećenik je iznio nekoliko zanimljivih podataka o stanju duša u župi, odnosno nekoliko statističkih podataka koji nisu ohrabrujući. Bukovičku župu čini šest sela: Cebara, Donji i Gornji Brišnik, Mrkodol, Gornja i Donja Bukovica.

Podaci o župi prikupljaju se i zapisuju svake godine prilikom Božićnog blagoslova obitelji, pa objavljujemo neke statističke podatke (nekada se govorilo stanje duša) za Bukovičku župu u prošloj, 2019. godini.

U župi je vjenčano 26 parova, a  kršteno je 23 djece. Umrlo je 37 osoba, dakle umrlo je 14 više župljana nego je kršteno, što govori o negativnom priraštaju stanovnika.

Za vrijeme Božićnog blagoslova blagoslovljene su 535 obitelji, a u župi trenutno stalno  živi 1505 osoba.
“U zadnjih nekoliko godina iz župe su otišle (iselile se) 643 osobe, a ono što posebno zabrinjava jest da od 535 blagoslovljenih obitelji u župi je oko 100 samaca, skoro svaka peta obitelj”, ističe za Tomislavnews.com , ovaj, pomalo tužan podatak, župnik Župe Bukovica, fra Mladen Rozić. Usporedbe radi, po Popisu stanovništa 1991. u selima koja pripadaju Župi Bukovica živjelo je 3371 stanovnik: u Gornjoj i Donjoj Bukovici 961, u Donjem Brišniku 866, u Gornjem Brišniku 316, u Cebari 136 i u Mrkodolu 1091 stanovnik. Dakle, broj žitelja u Bukovičkoj župi u zadnjih 30 godina se više nego prepolovio, odnosno smanjio se za oko 55%.

 

www.tomislavnews.com/MZ MRKODOL

Comments are closed.