Nevenkine krafne bez premca!

Vrijeme je poklada i na obiteljskim se stolovima uoči  četrdesetdnevnoga posta mogu naći brojne slastice. Među njima ovih su dana  nezaobilazne krafne. Svaka domaćica ima svoj provjeren recept koji ovisi o volji i želji njezinih  ukućana jer su , ruku na srce, ukusi različiti. Ipak, tko god je kušao krafne Nevenke Andrić iz Mrkodola uz glasan uzdah zadovoljstva spremno je potvrdio – ove su najbolje! Nevenka je u svome Mrkodolu poznata kao srdačna žena i vrsna kuharica osobito slatkih delicija, stoga mi nije bilo teško otići do nje i provjeriti zašto su upravo njezine krafne tako posebne.

-Pa ne znam zašto je tako, valjda mi oće od ruke! – skromno se smije Nevenka koja svoj recept rado dijeli sa svima.

– Stavim kvasac u toplu vodu da se uzdigne, dodam tri žlice šećera, jednu žlicu margarina za mazanje, jedno cijelo jaje i dva žumanjka. Krofne zamišam sa jednom litrom toplog mlika, u brašno stavim i jedan prašak za pecivo a brašna toliko da smjesa bude gušća, kao za kruh! -spremno priča Nevenka i otkriva da se tajna dobrih krafni vjerovatno krije u daljnjem postupku.

-Moje se krofne kvase sat vrimena, i to je dosta. Onda pospem malo brašna po stolnjaku i u par laganih poteza  privrnem tisto. Onda ga lagano, bez puno gnječenja, razvaljam prst debelo, oblikujem krofne i čim se ulje dobro ugrije, na laganoj vatri pečem!- priča nam Nevenka koja se čudi što, za nju, jedna tako jednostavna slastica ne uspjeva svima.

Nevenkine svježe pečene kafne sam rado kušala i uistinu tvrdim, ukusnije nisam jela!Naravno, recept  sam uz detaljne upute zapisala, te sam obećala da ću odmah zasukati rukave i ispeći krafne koje će, bar se nadam, biti slične Nevenkinima.Valjda ću u tome i uspjeti  iako se na veliko priča da su svi koji su ikada kušali Nevenkine krafne uzeli  recept, no ipak, ničije krafne nisu tako dobre kao njezine. Svakako, vrijedi probati!

Ivana Ćurić/Tomislavcity

 

Comments are closed.