Duvanjski pojmovnik promoviran u prepunoj tomislavgradskoj kinodvorani, jedan od autora pojmovnika je i naš Mrkodoljanin Milan Pranjić!

U organizaciji Udruge za kulturu Manda, Matice hrvatske Tomislavgrad i Kulturno-informativnoga centra večeras je u prepunoj kinodvorani KIC-a predstavljena knjiga „Duvanjski pojmovnik“ trojice autora: Ante Križića, Tomislava Majića i Milana Pranjića. U ulozi predstavljača bili su prof. Mijo Tokić i dr. Ivan Bagarić, a nazočnima su se obratili i dvojica autora Milan Pranjić i Tomislav Majić, dok je treći autor Ante Križić bio opravdano odsutan.

Uz brojne Duvnjake predstavljanju su nazočili i gosti iz Uskoplja, Jajca, Posušja, Gruda, Širokoga Brijega, te drugih gradova Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Brojnoj publici prvi se obratio dr. Ivan Bagarić kazavši, između ostaloga, kako humor i duhovitost  čuvaju vrijedne i inteligentne ljude u teškim vremenima.

– Očekivanja onih koji su nas pozvali da o ovome govorimo, a i vas su velika, a ja se bojim da smo mi to „slatkorano prihvatili“ kako bi „odbili od reda“ a na vama je da „nazor“ to odslušate – kazao je Bagarić.

U svome obraćanju spletenom od pojmova iz knjige prisjetio se i Petra Miloša i njegovoga Rodijaka Ćipe.

Profesor Mijo Tokić, kojega je „zapalo da bude ozbiljan“ u svome obraćanju je, između ostaloga, istaknuo kako su spomenuta trojica darovitih autora iz zabave, entuzijazma i ljubavi prema zavičaju i zavičajnom duvanjskom govoru podarili zanimljivu knjigu iste takve vrijednosti i ljepote.

– Odabrali su 84 pojma duvanjskoga govora i pozabavili se njihovom posebnošću, ljepotom, izražajnom snagom i dubinom. Ne zna se koja dimenzija ove knjige je ljepša i koja koju nadmašuje – kazao je Tokić.

O Duvanjskome pojmovniku i njegovome nastanku govorio je jedan od autora Milan Pranjić:

– Priča oko Pojmovnika stara je već dvije godine. Započeo ju je Tomislav Majić pišući na portalu Mandino Selo, a vjerojatno ništa od ovoga ne bi bilo da nije bilo upornosti i entuzijazma gospodina Ivice Šarca. Tomislav je započeo Duvanjski pojmovnik, a ja sam mu se pridružio s nekim svojim ilustracijama, a kasnije sam, na njegov nagovor, i pisao… Tako je to išlo otprilike dvije godine na spomenutom portalu i na fb. stranici Duvanjskoga pojmovnika, a uz Mandino Selo volio bih spomenuti i drugi duvanjski portal Tomislavcity koji je isto tako redovno sve prenosio.

Pranjić je iskoristio prigodu i zahvalio i Vinku Ljubasu Jablanu koji mu je olakšao posao ilustriranja pojmova, pogotovo zahvaljujući njegovoj stranici Tomislavgrad kroz fotografiju. Zahvalio je i Tomislavu što ga „uvukao u ovo sve“ i svojoj ženi što ga na kraju „izvukla“.

Tomislava Majića je nazvao “pravim ocem” Duvanjskoga pojmovnika, nakon čega se publici obratio i Majić:

– Prošlo je skoro 50-ak godina kako je časna sestra Ancila Bubalo pisala prve retke o kumi Mandi u Našim ognjištima. Kasnije su uslijedile neponovljive Legende o rodijaku Ćipi, a danas čitamo zapise Iz dnevnika jedne mlade, čitamo kolumne Dašak moga zavičaja od dvije darovite duvanjske autorice, a u toj plejadi danas stoji i Duvanjski pojmovnik.

– Ono što povezuje sve ove knjige i autore je taj naš duvanjski humor i da ne budemo skromni to je najbolji humor na svijetu, zato što je duvanjski humor brz, okretan, nepredvidljiv, njegov smisao nije samo u šali ili u vicu, uvijek on ima jednu dublju poruku i pouku i često je na razini poslovice… Duvanjski humor često je autoironičan, okrenut je samome sebi, a onda i prema drugima i često je to kratka sociološka analiza stanja. Nekada je i bolno iskren, čak ima i terapeutski učinak na onoga koji govori i na onoga koji sluša… – kazao je, između ostaloga, Majić.

Posebne pozdrave uputio je pripadnicima Brigade kralja Tomislava, svim braniteljima HVO-a Tomislavgrad, kao i svima onima koji su radili na uređivanju i objavljivanju Duvanjskoga pojmovnika.

Ovomu pridodajmo da su večer svojim izvedbama uveličali članovi Vokalnoga ansambla Matice hrvatske Tomislavgrad, a svoj doprinos dala je i tomislavgradska Škola mjuzikla i glume koja je neke od pojmova vješto uprizorila. Program je vodila dugogodišnja novinarka Radija Tomislavgrad Marija Letica.

Knjiga je izdana u nakladi Naših ognjišta uz suizdavaštvo Udruge Manda.

Na kraju večeri priređena je i bogata zakuska.

Jelena Perković/Tomislavcity

Više fotografija u galeriji

 

Comments are closed.